Man siger, at et efterskoleår svarer til 7 menneskeår, hvilket gør mig til 82 år gammel i dag og en efterskolepige for livet

Jeg har glædet mig meget til at fortælle om denne del af min opvækst. Det er nærmest min yndlingsdel af mig selv, da det har bibragt til mange af de sociale kvaliteter, jeg besidder i dag. Det har givet mig utallige oplevelser og en tryghed blandt mange forskellige mennesker. De fleste kender godt til de 8-10 år af mit liv, men jeg har alligevel aldrig haft muligheden for at få det hele ned på skrift. Der vil også være nogen, som slet ikke har hørt om det før og for jer, vil det nok besvare nogle af jeres spørgsmål om mig.

Fra 2000 til 2008 gik jeg på Rosmus Skole

Fra 2000 til 2008 (da jeg var 6-14 år) var mine forældre forstanderpar på Tirstrup Idrætsefterskole på Djursland, hvilket giver mig en plads i en hel speciel gruppe af børn og unge, som er vokset op på en efterskole. Der findes ca. 240 efterskoler i Danmark ifølge efterskolerne.dk, så det kræver ikke den store udregning at vurdere, der har været max 1000 børn og unge (+/-) i den gruppe sammen med mig. Derfor har min opvækst også været meget anderledes sammenlignet med de fleste andre mennesker.

Jeg er vokset op med mennesker omkring mig 24/7. Unge mennesker, som jeg dengang syntes, var voksne og lidt skræmmende, når de stod i flok. Ikke desto mindre var jeg altid tryg, for jeg vidste altid, hvor mine forældre befandt sig, når jeg kom hjem fra skole.

Jeg voksede op mindre end 20 meter fra skolen, og så længe jeg kan huske, var jeg en del af fællesskabet. Min bedsteveninde, Lulu, var datter af min fars sekretær, så når jeg ikke gik rundt på skolen og ledte efter sjov, løb jeg rundt med hende og legede gemmeleg eller Totally Spies med min mors læbestifter som lasere og en rygsæk som jetpack. Jeg angreb endda et par lærere, som altid spillede med på legen, når vi kom forbi og sprayede dem med parfume. Det var min personlige legeplads.

Når mine forældre havde arrangementer eller møder, blev jeg passet af pigerne i min mors kontaktgruppe, og det gør mig så glad at tænke, mine forældre åbnede deres hjem, så jeg altid havde nogen omkring mig. Jeg så meget op til pigerne på skolen, så det passede mig vist fint. Da jeg var barn blev jeg nogle gange inviteret ind på deres rum, som var en hel ny verden for mig. De havde billeder på væggen, lyskæder, make-up og personliggjort det hele, så jeg blev helt nysgerrig. Der var én af dem, som lærte mig, at man kunne bruge tandpasta på ridsede CD’er, så de stadigvæk virkede. På en måde var de en slags søskende, når de lod mig. Sådan mindes jeg i hvert fald det. Jeg ville gerne være en del af det hele.

Jeg var med til alle de aktiviteter, som foregik på skolen. Nogle gange som deltager og andre gange som tilskuer. Et år var jeg med i noget dramaforestilling på skolen, hvor jeg skulle lege tiger og hoppe igennem nogle hulahopringe, mens alle de andre elever så på. Jeg synes, det var skægt at være en del af det og jeg ved, jeg også nød opmærksomheden 😉 Jeg var med på deres skitur i Østrig hvert år sammen med mine forældre og med Lulu. Vi havde altid en fest på ski sammen med eleverne, hvilket indebar fællessang, spisning, skiskoler og sociale aktiviteter. Jeg elskede at være på skitur. Så blev min sædvanlige legeplads skiftet ud med et hotel og skiområde, hvor jeg kunne lege med Lulu og være en del af fællesskabet på alle mulige måder.

Jeg kan huske, når mine forældre havde vagt, så spiste vi på skolen. Faktisk hver eneste gang, min mor bare havde vagt, spiste jeg på skolen med far. Han har aldrig set skyggen af et køkken, så jeg tror, vi spiste der et par gange om ugen i hvert fald. Det var her, jeg oplevede, hvad det vil sige at tabe et glas på gulvet omringet af 110 efterskoleelever. Det giver en klapsalve, også selvom du er datter af forstanderen. Jeg tror aldrig i mit liv, jeg har været så flov 😀 På alle måder var jeg en del af efterskolen.

Det var også på efterskolen, jeg holdte mine fødselsdage og min konfirmation, hvor vi fik lækker mad af Jonna, som var køkkenleder på efterskolen. Hun var mega sød mod mig. Det var alle generelt. Men de havde nok heller ikke noget valg, når jeg kom vimsende hver dag. Høhø. Til min fødselsdag et år holdte vi Scary Night, hvor vi omdannede dele af skolen til et spøgelseshus. Vi var alle klædt ud – jeg var spøgelsesbrud. Min bror og hans ven, hvis forældre var vores genboer, forskrækkede os i kælderen på skolen. I køkkenet var der lavet kasser med klamme ting, som vi skulle stikke hænderne i og gætte. I et af lokalerne havde min mor lavet al mulig slags mad, drikke og dessert til temaet. Der manglede ikke noget. Mine forældre fortjente så sandelig en medalje for al det arbejde.

Sidste år, var der rekordmange unge på efterskole. Derfor gør det også ekstra ondt i denne tid, hvor efterskolerne må holde lukket pga. Coronavirus. De unge, som var med til at slå rekord, da de startede på efterskole i august 2019, er de samme, som får revet (nogle af) de sidste måneder ud af deres ophold. Det er ikke sjovt, og jeg håber for dem, at de kan komme tilbage snarest muligt og genoptage, hvad der burde blive et af de fedeste og mest oplevelsesrige år i deres ungdom.

På mange måder har de år på efterskolen været med til at skabe mig som menneske. Jeg var fast elev hvert år og lærte at begå mig med eleverne og indordne mig dem. Det faldt mig naturligt at socialisere med dem og de var en del af min hverdag. Jeg blev ikke ked af det, når de tog afsted, men jeg kan huske, at jeg tidligt besluttede mig for, at jeg helt sikkert også vil gå på efterskole en dag. Jeg skylder mine forældre en stor tak for at have givet mig denne opvækst, som har været fuld af liv, oplevelser og en tryghed. Man siger, at et efterskoleår svarer til 7 menneskeår, hvilket gør mig til 82 år gammel i dag og en efterskolepige for livet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.