Må man lukke øjnene i målet?

Jeg fik et spørgsmål engang på en summer camp, da jeg var gæstetræner i Langeskov. Det var en ung dreng, som var blevet opmuntret af en af trænerne til at komme med et spørgsmål. Et spørgsmål han fulgte op med “Hvor skyder de i en kontra?” Godt spørgsmål. Det prøver jeg stadigvæk at regne ud… Hans første spørgsmål var dog meget interessant. Må jeg som målmand lukke øjnene, når jeg kan se bolden komme med 100 km i timen mod mit ansigt?

Jeg har desværre ikke særligt mange billeder fra aktioner på målet, men til gengæld en masse jubelscener!

Da jeg spillede U18 i HC Odense under Bo Milton og Lars Sune (bedste målmandstræner til dato), lavede jeg øvelser for netop at holde øjnene åbne. Lars ville stå og “drible” på mit ansigt med en skumbold, mens jeg skulle holde øjnene åbne. Ved ikke helt, om jeg fik så meget ud af det for at være ærlig. Det er jo et instinkt, der er så stærkt i os alle at lukke øjnene, noget noget kommer mod os i høj fart. Ét er, at jeg lukker øjnene, men noget andet kan være, at min krop følger efter. Jeg må aldrig krumme mig sammen eller prøve at fylde mindre, fordi jeg bliver bange for bolden. Det gør jeg heller ikke (så ofte) længere. Det kommer meget an på min tillid til skytterne og om jeg er varm. Det var noget, jeg arbejdede meget med som ungdomsspiller – især på ydersiden af backs og fløje. Jeg stolede ikke én meter på mine kolleger og med god grund. Der går lige nogle år før, de rigtigt kan placere bolden. Jeg bliver nærmest aldrig skudt i hovedet længere. Det gør mine makkere på mål til gengæld. I Århus var det altid Ernstrøm og i Holstebro er det Keci, som bliver ramt i hovedet. Måske er jeg bare heldig 😉

Jeg øver mig ikke ret ofte på at holde øjnene åbent, da det ikke længere er et problem for mig. Jeg lukker selvfølgelig stadig øjnene et halvt eller helt sekund på nærskud eller skud omkring hovedet, men det er umuligt at lade være, fordi det er instinktivt. Vi gør det alle. Hvis du kan finde beviser på en målvogter, der ikke gør det, så vil jeg rigtig gerne se det! Men jeg har øvet mig som ungdomsspiller, ligesom jeg har øvet mig på at holde armene oppe, hvilket var en endnu større udfordring for mig. Så tænk over det og øv jer i det. Hvis dét, at I lukker øjnene, gør, at I ikke tager bolden, fordi kroppen måske følger med, så skal det øves og øves og øves. Indtil I en dag kun lukker øjnene et halvt sekund og det ikke påvirker jeres udfald.

Så må jeg lukke øjnene på målet? Ja, hvis det ikke går udover mit udfald efter bolden.

Hvor skyder skytten på en kontra så? Aner det ikke.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.